• Grand Prix Landau - Axel
  • Grand Prix Tholen - Scherpenisse
  • Grand Prix Zwemschaak - Goes
  • Grand Prix HWP - Sas van Gent
  • Grand Prix Pepernoten - Vlissingen

Artikelindex

Voor het jeugdschaken in Zeeland functioneert binnen de ZSB een jeugdcommissie. Daarbinnen hebben de ZSB-bestuursleden Joop van Ruler en Nick Dubbeldam de leiding.

Soms geven leden van schaakverenigingen schaakles op 1 of meer basisscholen. In de meeste regio’s wordt ook elk jaar een schoolschaaktoernooi gehouden voor teams van basisscholen. De beste teams (ongeveer 20) uit die regio’s spelen in maart een provinciale finale, waarvan zeker de winnaar zich plaatst voor het Nederlands Kampioenschap.

Elk jaar spelen jeugdteams van de verenigingen om de Zeeuwse titel, ieder in hun eigen leeftijdscategorie. Op dit moment is het C-team van Landau uit Axel zo sterk, dat ze dit najaar een hoofdrol spelen bij het Nederlands Kampioenschap.

Een aantal jeugdtoernooien in Zeeland werken in 2013 voor het eerst samen. De 5 toernooien (Axel, Tholen, Goes, Sas van Gent en Souburg) behoren nu tot een Grandprixserie, waarvan in elke leeftijdscategorie de beste 4 spelers een (geld)prijs ontvangen. Deze samenwerking heeft geleid tot veel grotere aantallen deelnemers. Bedoeling is dat ook schoolschakers de kans krijgen om in hun regio eens mee te doen aan een echt schaaktoernooi.