• Grand Prix Landau - Axel
  • Grand Prix Tholen - Scherpenisse
  • Grand Prix Zwemschaak - Goes
  • Grand Prix HWP - Sas van Gent
  • Grand Prix Pepernoten - Vlissingen

Door Martin Koolhoven

Zaterdag is in Axel het Zeeuws kampioenschap voor de jeugd van start gegaan. Dit kampioenschap wordt gespeeld over 2 zaterdagen en behalve de Zeeuwse titels zijn er ook tickets voor deelname aan het Nederlands kampioenschap te verdienen. Er is 1 plaats op het NK voor een jongen en een meisje van de A,B,C,E,F,G en H-groep. En 2 plaatsen voor jongens en meisjes van de D-groep.

De A-groep bestaat uit Niels Schelleman, Mathijs Dubbeldam en Bas van Dooren (van Landau), Joost van Eenenaam (Denk en Zet) en  Eliza de Jong (Goes).

Deze groep speelt een halve competitie. Omdat 5 wedstrijden niet op twee zaterdagen passen en Niels de eerste speeldag afwezig was, is er een ronde vooruit gespeeld en zal er  nog een partij van Niels achteraf worden gespeeld.

In de vooruit gespeelde partijen won Bas van Mathijs en Eliza van Niels. Eliza kwam in deze partij goed weg tegen Niels. Niels stond heel erg goed; maar door een misrekening kwam hij verloren te staan. Hierdoor kon Eliza de wist pakken.

In de 2e ronde Won Mathijs van Eliza. Ergens werd een pionnetje gewonnen en dit was voldoende om het verre eindspel in winst om te zetten. De partij tussen Joost en Bas eindigde is remise. Er zat geen winst meer in de stelling met ongelijke lopers.

In de3e ronde stond alleen de wedstrijd tussen Eliza en Joost op het programma. Ook deze partij werd pas in het verre pioneindspel beslist. Eliza had de verre vrijpion en won zodoende de partij. De partij tussen Niels en Mathijs wordt later gespeeld.

Eliza gaat momenteel met 2 uit 3 aan de leiding. Maar met 1,5 uit 2 gaat Bas theoretisch aan de leiding.

A groep
A groep

In de B-groep hadden zich slechts 2 spelers aangemeld. Dat zijn Xander Joosse (SKS) en Fardin Hematyar (Landau). Deze toppers hebben al in  heel wat toernooien tegen elkaar opgebokst en in dit kampioenschap zullen  ze door middel van een tweekamp gaan beslissen wie de beste van Zeeland is en wie mag gaan deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. De tweekamp zal uit twee partijen bestaan, waarvan er een in Axel en een in Souburg zal worden gespeeld.

Xander wist zaterdag met de witte kleuren de eerste partij te winnen. In een hele leuke partij welke al snel in een dame met 2 torens midden-  eindspel terecht kwam stond Fardin iets dreigender en leek de witte dame van Xander een beetje buiten spel te staan. Wel snoepte deze dame een pionnetje mee. Terwijl Xander  wat pionnen snoepte zette Fardin een koningsaanval op. Deze aanval leverde niet de gehoopte mat op en Xander wist eeuwig schaak te voorkomen. Toen door mooie combinaties de torens van het bord gingen had Xander een dame en 4 pionnen tegen een dame en 2 pionnen voor Fardin. Dit bleek ruim voldoende om de partij te winnen.

Over 2 weken zal Fardin proberen met de witte stukken de stand gelijk te trekken. Mocht dit lukken dan zullen rapid partijen de kampioen aan moeten gaan wijzen

.

Xander Fardin
Xander Fardin

In de C-groep hadden zich 6 kinderen aangemeld; maar op het laatste moment moesten Zofyra en  Daniel zich wegens ziekte terugtrekken. Zodoende speelt deze groep een hele competitie en na de helft van de gespeelde partijen heeft Nina de Putter (Terneuzen) haar favorieten rol waar gemaakt. Ze strafte de kleine foutjes van haar tegenstanders genadeloos af en gaat met 3 uit 3 aan de leiding.

Martijn Schelleman  (Landau)volgt haar op een punt. Laura Tiggelman (SKS)  had meer van deze dag verwacht, maar kwam met 1 uit 3 beroerd uit de startblokken. De titel wordt heel moeilijk om te veroveren, maar de tweede plaats is ook belangrijk om een startbewijs op het NK te krijgen.

Kim de Jong (Goes) had het vandaag heel zwaar. Al moet worden gezegd dat ze tegen Nina een uitstekende partij speelde en pas in het verre eindspel ten onder ging.

C groep
C groep

De D-groep is met 9 deelnemers de grootste groep. Deze groep gaat door middel van een halve competitie de 4 startbewijzen voor het NK verdelen. In tegenstelling tot Laura is Vincent Tiggelman uitstekend van start gegaan.  Met 5 uit 5 gaat hij aan de leiding, Maar op 28 januari wachten hem in Souburg nog vier zware tegenstanders. Luna Morote heeft 4,5 punt en Mare Morote en Sven de Putter staan op 4. De kampioen zal uit deze vier kinderen komen.

D groep
D groep

De E t/m H groep zullen alleen op de 2 speeldag in actie gaan komen. Deze zal op 28 januari in Souburg plaats  gaan vinden en start om 10.00 uur.

 Alle uitslagen en de indeling voor de 2e speeldag zijn te vinden bij de downloads.