• Grand Prix Landau - Axel
  • Grand Prix Tholen - Scherpenisse
  • Grand Prix Zwemschaak - Goes
  • Grand Prix HWP - Sas van Gent
  • Grand Prix Pepernoten - Vlissingen

Door Martin Koolhoven

Zaterdag 28 januari zijn in Oost-Souburg de Zeeuws kampioenen van 2017 bekend geworden.

Er stond vandaag veel op het spel omdat veel kinderen graag naar het Nederlands kampioenschap willen en er helaas potentiele deelnemers buiten de boot zullen vallen.

Spanning, opluchting, teleurstelling, salon remises en tranen stonden allemaal centraal vandaag. Ook moest zelf het Fide-reglement nog worden geraadpleegd.

In de A-groep waren na de eerste speeldag nog 3 spelers die uitzicht hadden op de titel. Dat waren Eliza, Bas en Mathijs. De eerste kraker stond tijdens de eerste al op het programma. Eliza speelde met de zwarte stukken tegen Bas en stond heel erg prettig met verschillende dreigingen op het bord. Door de dames te ruilen verloor ze al haar dreigingen en kwam de stelling weer in evenwicht. De partij eindigde dan ook in remise. Mathijs die vrij was zag was hier gelukkig mee omdat hij bij winst in de laatste ronde Eliza op onderling resultaat voor zou blijven. Voor Bas was deze remise geen ramp; want bij winst in de laatste ronde zou hij kampioen worden, omdat hij eerder van Mathijs had gewonnen.

In de laatste ronde wist Bas van de puntloze Niels te winnen en was de titel binnen. Mathijs knokte tegen Joost voor wat hij waard was maar moest zijn meerder in de Denk en zetter erkennen. Hierdoor zakte Mathijs af naar de vierde plaats en wist Joost op het Podium te komen. Eliza greep het zilver omdat ze het onderlinge treffen met Joost had gewonnen.

Eindstand van de A-groep:

1. Bas van Dooren (Landau)                        3 uit 5

2. Eliza de Jong (Goes)                                  2,5 uit 5 (onderling resultaat)

3. Joost van Eenennaam (Denk en Zet)  2,5 uit 5

4. Mathijs Dubbeldam (landau)                2 uit 5

5. Niels Schelleman (Landau)                     0 uit 5

A groep
A groep

In de B-groep speelden Xander Joosse (Souburg) en Fardin Hematyar (Landau) een twee-kamp over twee partijen. Xander die de eerste partij in Axel had gewonnen had natuurlijk genoeg aan remise.

Beide spelers willen graag naar het NK en beide verdienen het ook om te mogen gaan. Helaas is er maar één startbewijs te verdienen.

Fardin had zich voortreffelijk voorbereid voor deze tweede partij en wist Xander in de opening volledig te verrassen en won de dame tegen twee stukken van de souburger. In gewonnen stelling pakte Fardin zijn koning en toren maar zag dat als hij zou rokeren, hij zijn dame en de partij zou verliezen. Hierop werd beroep gedaan op de wedstrijdleiding met de vraag of er moest worden gerokeerd of omdat de koning als eerste werd aangeraakt kon worden volstaan met een konings zet, waarna de dame van Fardin veilig zou blijven.

De Fide reglementen geven duidelijk aan dat als de koning en toren worden aangeraakt er een rokade zet moet worden gespeeld. Dit betekende het einde van de tweekamp met een overwinning voor Xander en veel ongeloof en verdriet bij Fardin. Topsport kan soms hard zijn.

xander kampioen B
xander kampioen B
Ook in de C-groep speelden de kinderen meer om de startbewijzen voor het NK en staat de Zeeuwse titel op een bescheidde tweede plaats. Nina de Putter (Terneuzen) kende met 3 uit 3 een perfecte eerste speeldag. Martijn Schelleman (Landau) staat met 2 uit 3 ook goed voor. Voor Laura Tiggelman was de eerste speeldag een teleurstelling want met 1 uit 3 was ze allerminst tevreden.

Op de tweede speeldag stond er gelijk een belangrijke partij tussen Martijn en Laura op het programma. Laura moest winnen anders zou het NK niet meer haalbaar zijn. Welke opening speel je als je moet winnen? Juist de draak. Met vader René zijn ze in de theorie gedoken en dat betaalde zich uit. Het was absoluut geen walk-over maar de winst was een feit. Ondertussen had Nina  van Kim de Jong (Goes ) gewonnen.

Tijdens de tweede partij won Laura van Kim en was het wachten op de uitslag van de partij tussen Nina en Martijn. Waar het op de eerste speeldag soepel ging voor Nina moest ze vandaag hard werken voor de punten. Tegen Martijn wist ze de winst binnen te slepen, maar ze is langs het randje van de afgrond gegaan.

Met een salon remise in de laatste ronde verzekerden Laura en Nina zich van deelname aan het NK en moet Martijn in de wachtkamer. Kim wist helaas niet te scoren tegen deze drie spelers met zoveel nationalen en internationale ervaring. Wel maakte ze het ze soms erg lastig en dat is absoluut ook een punt waard.

Eindstand van de C-groep:

1. Nina de Putter (Terneuzen)   5.5 uit 6

2. Laura Tiggelman (Souburg)    3.5 uit 6

3. Martijn Schelleman (landau) 3 uit 6

4. Kim de Jong (Goes)                   0 uit 6

C groep
C groep

In de D-groep hadden de zusjes Morote, Sven de Putter en Vincent Tiggelman een gat van 2 punten geslagen met Jari Groen van Goes. Omdat er vier NK plaatsen beschikbaar zijn, werd er meer gerekend dan geschaakt en dachten de vier musketiers dat de NK-plaatsen al binnen waren.

Jari Groen dacht daar anders over en kende met 4 uit 4 een uitstekende slotdag van het PKJ. Helaas net een half puntje tekort om een rechtstreeks startbewijs voor het NK te bemachtigen. Het had anders kunnen zijn als clubgenoot Davey de Jong de uitmuntende koningsaanval tegen Sven de Putter had omgezet in een winstpartij. Dit gebeurde echter niet en Sven kwam met de schrik vrij.

Terwijl Vincent en Mare in de laatste ronde snel remise speelde, was het Luna die de lachende derde was en zo met 8 uit 9 Zeeuws kampioen werd. Vincent en Sven mochten nog even een barrage spelen voor plaats drie en vier. In een leuke partij waarin de aanval van Vincent langzaam verzande in een beter toreneindspel voor Sven, snoepte Sven net één pionnetje teveel en was mat in één een feit.

Barrage C groep
Barrage C groep

De eindstand van de D-groep (top 5)

1. Luna Morote (landau)                8 uit 9

2. Mare Morote (Ladau)                 7,5 uit 9

3. Vincent Tiggelman (Souburg)  6.5 uit 9 (3e na barrage)

4. Sven de Putter (Terneuzen)     6.5 uit 9

5. Jari Groen (Goes)                         6 uit 9

De E-groep kwam vandaag voor het eerst in actie en heeft een halve competitie gespeeld. Drie Souburgers en twee spelers van Terneuzen gingen de strijd aan. Één kampioen was al bekend, want door afwezigheid van andere meisjes wist Wies Ruitenbeek  (Terneuzen) al dat ze Zeeuws kampioene is.

Wies kampioene E
Wies kampioene E

30 Minuten op de klok hadden deze spelers, maar het leken wel sneltreinen. De grootste “slachtoffers” van het te snel spelen waren grote favoriet Brandon Haasbroek en Jens de Visser die Brandon pat zette en hierdoor naast de Zeeuwse titel greep.

Simon kampioen E
Simon kampioen E

De titel werd met 3 uit 4 gewonnen door Simon van Veen van Terneuzen. Hij moest alleen zijn meerdere erkennen in Jens de Visser van souburg. Jens scoorde 2,5 punt, maar als hij Brandon had mat gezet ipv pat had de wereld er anders uit gezien. Knap is de derde plaats van Mert  Mustafov (Souburg). Terwijl Brandon pas op de vierde plaats is terug te vinden. Zeeuws kampioene Wies vloerde Brandon nog in de laatste ronde maar kwam niet meer van de 5e plaats of.

Eindstand van de E-groep:

1. Simon van Veen (Terneuzen)                4 uit 5

2. Jens de Visser (Souburg)                         3.5 uit 5

3. Mert Mustafov (Souburg)                      3 uit 5

4. Brandon Haasbroek (Souburg)             2.5 uit 5

5. Wies Ruitenbeek (Terneuzen)              2 uit 5

De FGen H spelers speelden samen een halve competitie in één groep.

De groep werd met 7 uit 7 gewonnen door Giovanni Koolhoven van Souburg. Terwijl Tim de Pooter (landau) in deze groep tweede werd voor Niels van Sighem (Goes). Niels speelde een sterk toernooi en als hij de kansen gaat benutten, die hij o.a. krijgt tegen Tim en Giovanni,  dan heeft de Zeeuwse schaakbond er weer een topper bij.

In de F-groep waren alleen Tim de Pooter en Damon Bazuin (Souburg) ingeschreven Tim werd Zeeuws kampioen en haalde 6 punten terwijl Damon op 2,5 punt kwam.

Tim kampioen F
Tim kampioen F

In de G-groep waren 4 deelnemers. Giovanni Koolhoven werd met 7 punten Zeeuws kampioen. Niels van Sighem (Goes) haalde 5 punten. Finn Hilbert (Souburg) kwam met 4 punten net één punt tekort voor een beker. Britt de Visser prolongeerde haar Zeeuwse titel. Waar ze vorig jaar met nul punten Zeeuws kampioene werd, scoorde ze vandaag 1.5 punt.

Giovanni kampioen G
Giovanni kampioen G

Britt kampioen G
Britt kampioen G

De H-groep kende slechts één deelnemer. Berk Mustafov (Souburg) werd met 2 punten kampioen.

Berk kampioen H
Berk kampioen H

Tussen al het schaakgeweld hebben we ook nog heerlijk genoten van het chocolade schaakspel wat de dame Morote hadden gewonnen op het Landau toernooi.

Alle kampioenen van Harte gefeliciteerd en allemaal heel veel succes op het Nederlands kampioenschap.

Alle uitslagen en de volledige eindstanden staan onder de downloads.

Meer foto’ zullen op de site van Schaak Klub Souburg worden geplaatst.